Organizm codzienne zużywa duże ilości składników odżywczych, które dla prawidłowego jego funkcjonowania powinny być regularnie dostarczane. Bogatym źródłem witamin i minerałów tak ważnych dla zdrowia są soki wyciskane ze świeżych warzyw i owoców.
Kompozycja smaku i zdrowia
Warzywa i owoce to bogate źródło witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, czyli tego, czego organizm potrzebuje każdego dnia, aby mógł prawidłowo funkcjonować. Jednak gotowanie i pasteryzowanie sprawia, że pod wypływem wysokiej temperatury większość znajdujących się w nich składników odżywczych zostaje utraconych. Niewiele jest warzyw i owoców, które poddane procesom przetwarzania zachowują wartości odżywcze. Jednym z nielicznych przykładów jest papryka, zawierająca duże ilości witaminy C, której nie traci nawet w wyniku gotowania czy smażenia.
Aby więc jak najwięcej czerpać z warzyw i owoców, najlepiej wyciskać z nich świeże soki, w których zawartość składników odżywczych wciąż pozostaje bardzo wysoka. Zaletą domowych soków jest skład – brak cukru i wody, na rzecz wyłącznie warzyw i owoców. Wystarczy skorzystać z wyciskarki do soków, aby już z 1,5 kg warzyw i owoców uzyskać 1 litra zdrowego napoju. Samodzielnie przygotowywane soki mogą składać się z wielu warzyw i owoców, dzięki czemu można przemycić również te, których zazwyczaj unika się ze względu na mniejsze walory smakowe – odpowiednia kompozycja sprawi, że nie będą wyczuwalne.
Wzmacniające terapie sokami
Niedobory składników odżywczych uniemożliwiają organizmowi regenerację, czyniąc go podatnym na choroby, w tym głównie cywilizacyjne. Ze względu na wysoką zawartość witamin i minerałów soki świeżo wyciskane zapewniają składniki potrzebne do regeneracji uszkodzonych komórek, zapobiegając w ten sposób występowaniu wielu chorób i wspomagając procesy leczenia. Znane są terapie sokami zalecane w przypadku różnego rodzaju dolegliwości wynikających z niedoborów określonych składników. Przykładem może być terapia Gersona, która ma na celu regenerację uszkodzonych komórek i wsparcie organizmu w budowie nowych. Skuteczność soków w szybkim dostarczaniu do organizmu składników odżywczych wynika między innymi z płynnej postaci, dzięki czemu witaminy i minerały w ciągu zaledwie kwadransa trafiają do krwiobiegu, za pośrednictwem którego są transportowane do wszystkich komórek organizmu.
Oczyszczenie i regeneracja organizmu
Warzywa i owoce wykazują właściwości alkalizujące, czyli odkwaszające organizm. Zakwaszenie organizmu objawia się głównie osłabieniem, gorszym samopoczuciem, brakiem koncentracji. Ustabilizowanie pH przywraca energię, poprawia nastrój, zapewnia zdrowy wygląd skóry. Świeże soki pozwalają oczyścić organizm ze szkodliwych ubocznych produktów przemiany materii o działaniu utleniającym. Oczyszczanie organizmu zaleca się szczególnie wiosną, kiedy organizm wymaga wyjątkowego wsparcia w postaci witamin i minerałów po okresie jesienno-zimowym. Powinny o nim pamiętać również osoby spożywające duże ilości produktów zakwaszających, jak pieczywo, mięso, ryż, nabiał czy słodycze. Regularnie spożywane soki ze świeżych warzyw i owoców wzmacniają też system immunologiczny, czyniąc organizm odpornym przed działaniem bakterii i wirusów.
Źródło informacji: