banner
Artykuły, Biznes

Jak system IT podnosi konkurencyjność i efektywność firm z branży mleczarskiej

Obecnie polskie mleczarnie to fenomen na skalę europejską, a nawet i światową. W ostatnich latach krajowy przemysł mleczarski wyeksportował za granicę rekordowe ilości płynnego mleka i śmietany. Niezależnie jednak od wyzwań charakterystycznych dla całego sektora spożywczego, branża mleczarska w Polsce cechuje się dodatkowymi, specyficznymi dla niej wymaganiami, które pomagają spełnić najnowsze narzędzia oraz innowacyjne technologie z zakresu koncepcji ERP.

Wyzwania w polskiej branży mleczarskiej

Polskie przedsiębiorstwa zajmujące się przetwórstwem wyrobów mleczarskich, choć w momencie przystąpienia naszego kraju do Unii Europejskiej spełniały jedynie 50 proc. wymagań stawianych przez normy europejskie, zrobiły olbrzymi postęp w zakresie technologicznym. Nadal kuleją jednak informatyczne systemy zarządzania stosowane w tym sektorze gospodarki.

Polskie mleczarnie mają obecnie najnowocześniejsze linie produkcyjne, jednak nie potrafią lub nie mogą w pełni wykorzystać drzemiącego w nich potencjału. Dlaczego? Prawdopodobnie wciąż rosnące i ciągle zmieniające się wymagania rynkowe nie pozwalają producentom wyrobów mleczarskich na skuteczną i pełną optymalizację procesów produkcyjnych.

Wyzwania, jakim muszą stawić czoła polskie mleczarnie, to m.in. efektywna obsługa skupu mleka i rozliczeń z dostawcami, skuteczna obsługa produkcji dla odwróconych receptur, optymalne planowanie produkcji uwzględniające optymalizację uzysku i rentowności czy też zarządzanie produktami o podwójnych jednostkach miary.

Rozwiązania IT w branży mleczarskiej

W usprawnieniu procesów produkcyjno-dystrybucyjnych oraz zwiększeniu efektywności działania przedsiębiorstw z branży mleczarskiej skutecznie pomagają rozwiązania z sektora IT . Jednym z nich jest zintegrowany system informatyczny Infor M3 będący rozszerzeniem koncepcji Planowania Zasobów Przedsiębiorstwa ERP (ang. Enterprise Resource Planning).

System Infor M3 to optymalne rozwiązanie wspierające wszystkie istotne obszary produkcji wyrobów mleczarskich, w tym: skup i normalizację mleka, dojrzewanie sera, obsługę proszkowni i pakowania, dystrybucję, sprzedaż, zakup, a także finanse przedsiębiorstwa. System umożliwia pełną kontrolę jakości produktów na wszystkich etapach przetwarzania surowca, a także pozwala na stały monitoring stanów magazynowych oraz prowadzenie bilansów tłuszczu i białka.

System Infor M3 daje przedsiębiorcom dostęp do wszystkich informacji mówiących o stanie ich firm. Uzyskane dane mogą być odczytywane zarówno na komputerach stacjonarnych i laptopach, jak i na tabletach czy smartfonach. Każdy przedsiębiorca, który zdecyduje się wdrożyć system w swojej organizacji prawie natychmiast odczuje wzrost efektywności działania swojego przedsiębiorstwa.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *